donderdag 24 september 2015

Prachtige dag op de Westerschelde
Na het uitbrengen van de eerste twee succesvolle boeken over het bootvissen op de Oosterschelde en de voordelta zijn Nico en Wim(de kleine bootvisser) nu bezig met de voorbereidingen voor hun nieuwe boek. Dat zal gaan over het vissen op de Westerschelde. De veelzijdigheid van de Westerschelde moet zeker genoeg schrijfmateriaal opleveren als je het mij vraagt.
Nu hebben Nico en Wim veel ervaring op het zoute water, maar om een beetje op weg geholpen te worden hebben ze de hulp van Hank ingeroepen. Hank is eigenaar en schipper van de Wiesje, een prima catamaran speciaal ingericht voor het vissen op het zoute water.  Vandaag voeren we uit met 10 vissers, Wim nam de taak als fotograaf op zich en Nico moest helaas werken vandaag(sorry Nico, maar je hebt wat gemist…)

Als ik rond de klok van 7.30 arriveer aan de binnenhaven van Vlissingen weet ik niet goed waar ik moet zijn. Na een extra rondje zie ik een paar vissers wachtend op de kade, daar zal ik moeten wezen. Vandaag ben ik alleen, gelukkig zie ik in ieder geval een bekend gezicht, Peter Dohmen een zeer ervaren zeevisser en hoofdredacteur van diverse visbladen. Het ploegje vandaag is wat gemengd, half Belgisch en half Nederlands. 

Om 8uur vertrokken we dan richting de eerste stek. De visserij vandaag zal een beetje divers worden, wat plat- en rondvis en een paar uurtjes haai.
Toeval of niet vandaag hebben we een Nederlandse kant(stuurboord) en een Belgische kant(bakboord) op de boot, alleen Paul durfde het aan om naast de ervaren Belgen plaats te nemen. Met mijn 37 jaar bleek ik vandaag toch de jongste aan boord te zijn, hoewel ik al 20 jaar zee ervaringen op heb gedaan vielen die in het niet bij de andere vissers. Ik overdrijf niet wanneer ik zeg dat twee deelnemers toch wel over de 80 jaar heen gaan, twee echte zeevissers! Daarnaast dan ook nog Peter en haaientemmer Koen de Bievre.

Hank nam nog even de dag planning door, in de ochtend proberen we platvis en wijting en in de middag een paar uurtjes haai, beide erg leuk om te doen, maar de haaienvisserij is toch meer mijn visserij. Na een voorspoedige tocht zakte het anker en kon er gevist worden. Ik koos voor een onderlijn van drie stalen afhouders met daar tussen loodjes van 8 gram om alles goed tegen de bodem te houden, voorzien van een haakje 4. Het zijn geen onderlijnen om snel mee te vissen, maar wel om het aas secuur tegen de bodem aan te bieden. Snel vissen is vandaag ook niet nodig, het is immers geen wedstrijd, maar een gezellig onder onsje met als doel wat informatie en foto’s bij elkaar te scharrelen. Al snel kreeg ik de eerste aanbeten, Hank werd er helemaal zenuwachtig van en opperde me om snel op te draaien. Aangezien ik drie haken vol wilde hebben besloot ik om het boeltje maar te laten liggen, plots begon het overal aan boord rumoerig te worden. Weet ik veel dat met de eerste vis ook de koffie geschonken wordt, snel binnen draaien dus. De schar leverde een heerlijke tas koffie op.

Hier en daar kwamen wat scharren, wijtingen en wat bot naar boven, maar echt los ging het niet. Verkassen naar de tweede stek leverde ook niet veel meer op. In eerste instantie werd er gesproken om dan maar wat eerder naar de haaienstek te gaan, maar daar stroomde het nog wat hard. Hank wilde nog even, om de tijd te doden, een andere stek aandoen, een stuk ondieper dan de vorige twee stekken. Hier ging het even helemaal los, regelmatig trokken we dan ook twee of drie vissen tegelijk naar boven, alle weer schar, wijting en bot. Het was een groot feest! Toch bleef ik even wat achter met de vangsten en besloot het wat subtieler aan te pakken. Onverzwaarde afhouders van 0.6mm draadstaal met een haakje 6. Om het geheel toch goed tegen de bodem te krijgen gaf ik behoorlijk wat lijn. De wissel bleek te werken en de toppen stonden regelmatig weer te trillen.

Langzamerhand  werd het dan toch weer tijd om richting de haaien te vertrekken, mochten we nog een serieuze poging willen wagen konden we maar beter vertrekken. De reistijd gebruikte ik om mijn vertrouwde haaienlijntjes te monteren, dezelfde als de verzwaarde scharlijnen, maar dan wat steviger geknoopt en een grotere haak. Groot is bij mij toch nooit groter dan een maatje twee, groter hoef je echt niet te gaan, als het maar een stevige haak is. Naast deze hengel besloot ik nog een hengel voorzien van een stuk makreel bij te leggen, zo maak je kans op een ruwe haai, een andere soort die tot wel 180cm kan worden. Het zou wat zijn als we het geluk hebben… Op deze stek ligt ergens een mooi wrakje, hopelijk zit daar wat extra vis en met een beetje geluk vangen we wel een gulletje. Peter kon het wrak prima aanwerpen, hij ving geregeld een mooie steenbolk, de gul kon dus niet ver weg zijn. 

Plots was het Paul die de eerste haai aan zijn haak kreeg. Na een leuke dril kon hij de felbegeerde Noordzeekanjerbadge-waardige gladde haai beetnemen. Met zijn 91 cm een geweldig mooie vis. Daarna werden de vangsten beduidend minder, maar wijken van mijn hengel is er tijdens het haaivissen niet bij. Voor je het weet slaat je top krom en moet je aan de bak. Sta je dan niet bij je hengel is de haai gevlogen, al dan niet met een deel van je onderlijn nog in zijn bek.


De haaien zaten er dus en vaak heb ik dan het geluk er ook een te mogen vangen. Vandaag bleef het lang uit, maar plots een flinke aanbeet die direct mijn top helemaal krom trok. De hengel lag al op schoot voor als dit zou gebeuren, de dril kon dus direct beginnen. Het stevige gebonk verraden een beste vis. Geregeld deed de slip prima zijn werk. Een flinke weerstand deed ons vermoeden dat Peter vandaag zijn tweede Noordzeekanjerbadge uit kon gaan reiken, maar daarvoor kwam deze dame twee cm te kort. Aan de onderste haak bleek ik nog een leuk net maats gulletje te hebben hangen, maar deze kon helaas net niet mee in het schepnet en viel terug in het water. Geen nood, de buit was immers binnen.

Het laatste uur was erg mager, niemand klaagde daar meer over. Iedereen had zijn vis gevangen, twee haaien aan boord, prachtig weer en een flinke dosis gezelligheid maakte deze dag tot een van de betere visdagen, wat hebben we toch een heerlijke hobby.
Met dank aan Nico en Wim( http://dekleinebootvisser.blogspot.nl/ ), alle mede vissers en natuurlijk aan Hank, geweldig goed gezorgd en als toetje een kilootje slibtong de man….Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten