woensdag 16 september 2015

Naar de haaien!Zaterdagavond 12 september was het dan weer zo ver: onze jaarlijkse avondtrip op de Westerschelde. Doel: haai en tong! Het clubje van elf bestaat uit een paar gedreven zeevissers, wat zoetwatervissers die een poging op de haai willen wagen en wat gelegenheidsvissers die vooral het plezier onder wat vrienden hoog in het vaandel hebben staan. En dan was er nog die ene wannabe-zeevisser…. Maar als dan je molen vast is geroest val je snel door de mand natuurlijk….
De groepschat die we via WhatsApp hadden aangemaakt stond af en toe rood gloeiend, de een had er nog meer zin in dan de ander. Al jaren gaan we met de Pirate2 van RenĂ© de Back mee, een prima boot en een nog betere schipper! Steeds als we met de Pirate op pad gaan opperen we om eens als piraat verkleed te gaan, vandaag gaat het dan toch echt gebeuren. Niet iedereen vond het een geweldig idee de helft ging dus gewoon in hun viskloffie en de andere verkleed als piraat. Wij Brabanders zijn opgevoed met carnaval en weten dus prima wat verkleed partijtjes inhouden, er stonden dus ”echte” piraten aan boord. RenĂ© vond het maar al te leuk met een stel van die gekke Brabanders.


Om 18 uur vertrokken we vanuit Vlissingen. Onderweg bleek het dat we door de gemene golven niet op snelheid konden varen en het op de beoogde stek toch wel wat hobbelig zou worden. De keuze was aan ons: doorvaren naar de beoogde stek of toch maar richting de ”grote haaien-stek”? Helaas valt er op de laatste stek buiten de haaien om bar weinig te vangen en mochten de haaien dan niet willen heb je wel een probleempje natuurlijk. Door varen en op een hobbelig zeetje gaan liggen is een nog groter risico. De kans dat de helft en zeker de niet ervaren zeevissers onder ons, snel ziek wordt is immers erg groot.  We kozen dus voor de stek dicht onder de kant, op jacht naar de grote haaien….

Op de basisschool heeft de groep van mijn dochtertje flessenpost gemaakt. Alle kinderen hebben tekeningen en brieven gemaakt. Daarna in een stevige plastic fles gedaan en deze goed geseald! Je begrijpt wel wie deze naar de Noordzee mocht brengen om hem in zee te gooien. Nou dat is graag gedaan uiteraard. Ik ben wel benieuwd of we er nog iets van vernemen, lijkt me leuk!

We weten allemaal dat piraten gek zijn op rum, Geert trok dus meteen de fles open en wat blijkt? Ook niet-piraten lusten rum, de toon was gezet. Na drie kwartier zakte het anker richting de 15 meter en kon er begonnen worden met vissen. Hans en Luuk hebben de minste ervaring op zee, voor Luuk was het de eerste keer geloof ik en Hans was al eens geweest, maar kwam toen niet verder dan een zeester en zou deze keer graag een vis vangen of op zijn minst toch een grotere zeester….
Uit ervaring weet ik welke onderlijnen er volgens mij het meest geschikt zijn voor het vissen op onze gladde haaien, stalen afhouders verzwaard met 10 grams loodjes voorzien van een haakje maat 4. Het hoeft allemaal niet groot en robuust te zijn. Als de haai na een aanbeet een meter van de bodem is kan hij zich niet meer vast zwemmen. Je hoeft nu alleen nog maar de vis naar boven te dirigeren, op je gemak om lijnbreuk te voorkomen. Helaas heb ik al vele haaien verspeeld zien worden door vissers die denken dat alle zeevissen met een pot dichte slip en zo hard mogelijk naar boven gedraaid moeten worden, vergeet het maar.

Hans die al dagen aan niets anders meer dacht dan aan haaien en zich helemaal in piratenkledij(goed bezig Hans) had gestopt werd meteen beloond! Een paar tikken op de top en een slap vallende lijn duidt op een behoorlijke vis, haai dus. Hans die veel ervaring op het zoete water heeft liet zich niet gek maken en dirigeerde de haai vakkundig naar boven. Eenmaal boven schoof de deckhand het net onder de vis, de eerste poging mislukte de tweede was raak, Hans zijn eerste haai was binnen en daar kwam hij voor. Dan gaat het zoals het moet gaan: meten, voorzien van een tag, fotograferen en netjes weer terug. Na alles weer een beetje op orde gebracht te hebben draaide Luuk ook een haai naar binnen, weliswaar niet zo groot als die van Hans, maar wel een haai en dat in het eerste kwartier…


Natuurlijk gaan de gedachte dan naar een grote vangst, zou het vandaag z’n dag zijn? Zullen we ons record van 11 haaien in een sessie kunnen laten sneuvelen? De verwachtingen waren groot. Hier en daar kwam er toch wat bijvangst op de kant, een schar hier, een paar wijtingen daar en een dikke tong voor Danny. Heeft Danny weer geluk, die vangt immers liever een mooie tong dan een haaitje. Na een uurtje bleven de aanbeten uit, na twee uur nog en aan het einde van de avond hadden we maar weinig bij gevangen. De vliegende start bleek dan toch niet het teken van een visrijke avond te zijn. De avond was prachtig, droog, lekkere temperatuur, aangenaam gezelschap alleen erg weinig vis, maar dat kan gebeuren natuurlijk.

Volgend jaar weer een poging en zelf heb ik komende zondag een herkansing op de Westerschelde, maar daarover later meer….

Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten