zondag 28 mei 2017

Plannerboards en snoekbaarzen!
De laatste zaterdag van mei, voor veel roofvissers DE dag van het jaar. Vanaf vandaag mogen we weer achter onze roofvissen aan. Naast de worm, die we het gehele jaar door mogen gebruiken, is het vanaf vandaag weer toegestaan om met allerhande kunstaas, dood aas en stukken vis of slachtafval te vissen….


Zoals ieder jaar is het maar weer afwachten wat het weer doet, wind, regen, zon het kan allemaal eind mei. Vandaag is het een bloedhete dag, 30 graden wordt het al snel. Geen temperaturen waarbij de roofvissen actief zijn. Zeker de snoek kan niet tegen het warme weer, een verstandig roofvisser zal ze ook met rust laten dus! De kans dat je er toch een haakt is natuurlijk altijd aanwezig, snel naar de boot drillen en een plaatje maken, maak er niet te veel werk van vandaag. Bij het terug zetten dien je ze te ondersteunen tot ze zelf aangeven op eigen kracht weg te kunnen zwemmen.

Met deze temperaturen verwachten we er niet al te veel van, misschien tegen de avond dat er wat rovers los komen. We gokken er dus op om al slepend de bodem af te vissen. Grote pluggen zoals de Taildancer van Rapala http://www.rapala.com/rapala/lures/tail-dancer-series/deep-tail-dancerandreg/Deep+Tail+Dancer.html De pikefighter van Spro http://www.spro.eu/NL_NL/category/predator/kunstaas/hard-lures/pike-fighter-series/pikefighter-triple-jointed-mw-and-dd.html en de screaming Devil van Spro http://www.spro.eu/NL_NL/category/predator/kunstaas/hard-lures/screamin-series/screamin-devil.html worden al stuiterend over de bodem aangeboden in de hoop deze voor een dikke snoekbaars door te trekken in de hoop dat deze in een reflex toe zal happen.


Om een zo groot mogelijk gebied te bestrijken vissen we ieder met een handhengel net naast de boot en ieder een afgesteunde hengel voorzien van een plannerboard zodat we het kunstaas ver buiten de boot kunnen aanbieden. Zo vissen we veel water af en komen we vast wel een vis tegen.

Bas bijt de spits af, hij vangt na een uurtje de eerste snoekbaars, geen grote, maar we zijn van de nul vandaag. Met dit goede weer zijn we niet de enige op het water, jetski’s, pleziervaart, wakeboarders enz., ze genieten allemaal van het heerlijke water. Ik besluit dan ook om mijn plannerboard pas te bevestigen als het wat minder druk wordt.

Als we op een wat minder breed kanaal aankomen blijkt het daar vrij rustig te zijn, dus ook maar een plannerboard tevoorschijn halen. Na een paar honderd meter is het de Taildancer die de eerste mooie snoekbaars oplevert. Hij zit maar net gehaakt, gelukkig is Bas (redelijk) scherp en schuift het net er onder, geen seconde te laat want de plug schiet al uit zijn bek. Een fotootje en met een flinke plons terug. Dan is het rustig en besluiten we wat lelies uit te werpen, maar dat levert niets op, tijd voor een pauze. Na wat te hebben gegeten en gedronken voelt de zon niet meer zo krachtig aan en verdwijnen de meeste waterliefhebbers van het water, tijd om eens flink te gaan trollen. Voor we dat doen besluiten we nog wat palen in de buurt uit te werpen, hier kan wel eens een baars of snoekbaars tussen liggen. Na een aantal worpen een tik op mijn Aruku shad. http://www.spro.nl/EN_GB/category/predator/kunstaas/hard-lures/vibration/aruku-shad-85,-75-junior-60.html Deze mag echt niet ontbreken in je kunstaas koffer, een regelrechte killer en op vele manieren te vissen. Werpend, slepend, maar ook tijdens verticalen of diagonalen perfect inzetbaar! 

Meteen na deze misser vergrijpt de vis zich weer aan de ratelaar en hangt nu wel. Al mokkend en beukend komt de vis steeds wat dichterbij, een prima sport op een 7-21 grams stokje. De tweede zestiger van de dag is binnen. Dan varen we terug richting het kanaal en slepen we de avond uit, echt veel gebeurd er niet meer.

de snoeken en baarzen bleken niet thuis vandaag, gelukkig pakten we wel de gehoopte snoekbaarzen, al was het wel hard werken en veel meters maken voor een vis. Toch was het een prima prima openingsdag van seizoen 17/18, het smaakt naar meer…..

Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten