donderdag 21 augustus 2014

Nachtje met Benthe!Al heel lang had ik het beloofd; nachtvissen! Vorig jaar ging dochterlief voor de eerste keer mee op het nachtelijk avontuur. Wat vond ze het leuk. Het slapen in een tentje, de spanning of we een grote vis zouden vangen, leren drillen, scheppen en niet te vergeten de tas vol lekkers.
Afgelopen nacht was het dan zover, na dagen van aftellen eindelijk de bus in en op naar het water. In de buurt ligt een leuk verenigingswater met mooie karpers, een ideale put om het karpervissen onder de knie te krijgen.

Normaal ga ik drie dagen vooraf wat voorvoeren om de karpers al in de “stemming” te brengen. Helaas is dat hier verboden, maar met een beetje kennis van het water moet het ook lukken. Er zit niet veel karper hier, maar wel wat mooie vissen. De bodem is van blubber met hier en daar een harde plaat. Dat zijn onze hotspots!
Het kantje waar we onze tent zouden opslaan was bezet door twee witvissers. We weten dat die voor het donker altijd vertrekken en met een beetje geluk iets eerder, zoals vanavond gelukkig.
Vismaat Bas ging vannacht ook mee. Niet alleen voor de gezelligheid, hij was ook de extra paar ogen voor het geval we in het donker de tent uit zouden moeten. Bas en ik viste op dezelfde harde plaat, Benthe mocht in een kommetje vissen en mijn tweede hengel verdween tegen de lelies. De hengel van Benthe werd voorzien van een pellet en een mini bollie. De rig werd geplaatst op een hard, schone bodem. Mijn hengel ging op een andere harde plaat. Samen met de rigs van Bas die op enkele tientallen meters afstand lagen. Deze werden voorzien van een gewoon goede freezer-bollie, daar houden ze hier wel van. De hengel tegen de lelies werd voorzien van twee 14mm bollies in een zoete smaak.
Een uurtje later was alles gereed: tent stond, rigs op hun plaats, wat bijgevoerd en alles netjes aan de kant. Je wilt namelijk niet je nek breken als je midden in de nacht gehaast je tent uit moet. Opruimen dus die handel!
Goed en wel een kwartiertje later een enorme fluiter op de “leliehengel”. Benthe mocht drillen, met de nodige aanwijzingen ging dat niet verkeerd. Na een stevig gevecht schoof er een nette graskarper in het net. De geschatte lengte bedroeg 75cm, geen verkeerd begin!

Daarna was het een poosje stil en dan wordt Benthe onrustig…. Tijd voor iets lekkers dus. Na een kop warme choco(het was alles behalve zomer deze avond) was het tijd voor een spelletje ik zie ik zie…. Je moet toch iets te doen hebben! Het werd later en kouder, een gaspitje zorgde voor wat warmte en bracht de ideale gelegenheid om marshmallows te roosteren, ook leuk.
Om 22.15uur vielen de oogjes dicht en werd het tijd voor de warme slaapzak. Het duurde dan ook niet lang voor ze lag te slapen. Konden wij ook nog even op ons gemak bijpraten. De verwachte vroege aanbeet van de harde plaat bleef uit en om 0.00uur was het voor ons ook tijd om de slaapzak op te zoeken.

Enkele brasems zorgde voor een slappe nachtrust. Zij lieten geregeld de sounderbox in de tent even piepen. Net genoeg om je scherp te zetten wanneer je bijna in slaap viel. Rond de klok van 4uur was het dan toch weer raak. Een iets grotere graskarper vergreep zich aan de twee mini bollies. Benthe werd er niet wakker van. De vis hebben we snel terug gezet en de hengel weer netjes ingeworpen, de lijn slap gelegd en  wat bollies erbij, klaar voor actie. Dat duurde niet erg lang. Zo rond 5.45uur registreerde de sounderbox een geweldige run. Zeker geen grassie deze! Bas wakker, Benthe wakker en de vis zeker wakker. Veel sterker had ik ze hier nog niet gevangen! Tien minuten later konden we een mooie puntgave schub van 12,7kg landen. Benthe was door het dolle, wat een grote vis ook! Ondertussen werd het al aardig licht. Ik besloot de vis even te zakken en het een en ander voor de foto klaar te leggen. Het nemen van de foto ging vlot, het terug zetten dus ook.
Benthe besloot niet meer te gaan slapen, het was immers licht. Ik had graag nog even m’n ogen gesloten, maar helaas. 

Het was een enorm leuke nacht, zeker voor herhaling vatbaar. Helaas verspeelde Bas een dikke door lijnbreuk, maar ook dat hoort bij vissen. Volgende keer zijn de rollen misschien weer omgedraaid?!
Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten