vrijdag 15 augustus 2014

Haaien op de Noordzee!

Ieder jaar kijk ik er weer naar uit, een van de leukste evenementen van het jaar: Sharkatag! Een evenement georganiseerd door Sportvisserij Nederland. Elf van de beste offshore-schippers van Nederland nemen in drie dagen ongeveer 300 vissers mee op haaienjacht. 

Sharkatag bestaat al langer in het buitenland, maar sinds 2012 wordt het dus ook in Nederland georganiseerd. Sharkatag is populair, heel populair. Het duurt dan ook nooit lang voor de boten zijn gevuld en wie er niet op tijd bij is met inschrijven vangt dus bot! Het doel van het evenement is om zoveel mogelijk haaien en roggen te vangen en te merken. Doormiddel van een tag in de rugvin kan deze vis herkend worden bij terug vangst. De gegevens worden genoteerd en vergeleken met eerder genoteerde gegevens. Zo kan de populatie en verspreiding in kaart gebracht worden en wordt er onderzoek gedaan naar groei en gedrag. 

Voor mij is het de derde keer dat ik deelneem, Jasper komt voor de tweede keer en Bas gaat voor de eerste keer mee. Helaas voorspelde de weerman geen gunstige week deze keer. Veel wind belemmerde de schippers vandaag in hun zoektocht naar de haaien. Normaal wordt er een stuk open zee op gevaren, maar vandaag hadden we al geluk dat we in de buurt van de Oosterscheldekering konden vissen. Dat het geen geweldige vangst zou worden wisten we dus vooraf. Niet getreurd want ook hier zitten enkele haaien, alleen moeten ze net bij jou bijten.

Rond de klok van 8.30 uur vertrok de Pirate2 van Rene de Back richting de haaien. Net voor de kering ankerde we op 18 meter water. Helaas dreef er veel wier in de lijnen en vissen werd niet erg gemakkelijk op deze manier. Gelukkig werd de stroom wat minder en konden we nog even door vissen. Het was Jasper die als eerste het verlossende woord riep: HAAI! Na een prima gevecht en de nodige spanning wist de schipper het net onder een behoorlijke haai te schuiven. Met 70cm was dit een mooie gladde gevlekte haai. Overigens kun je op de Noordzee ook andere haaien zoals, hondshaai en ruwe haai, vangen. Of met een beetje geluk pak je nog een rog. Naast deze vangst kwamen er nog wat tongen naar boven, maar daarmee was de koek dan echt op.

Stek twee was zo goed als wier vrij, maar ook vis vrij! Een bot en wat veel te kleine steenbolken waren geen reden om langer te blijven liggen.
Stek drie bracht twee reuzen krabben en verder leek ook deze stek behoorlijk dood. Tot er achterop de boot weer iemand een haai aan zijn lijn had! Na een spannende dril bleek het geen haai te zijn maar een mooie zeebaars. Niet waar we voor kwamen, maar wel een erg mooie vis, de vanger was er dan ook erg blij mee. Vaak is de baars niet alleen en iedereen was dan ook vol spanning waar de volgende zich melde. Dat duurde niet lang, helaas dacht deze iets of wat onervaren zeevisser dat hij flink moest aanslaan. Niet verwonderlijk dat de haak uit de bek werd geslagen en de vis was gevlogen. Jammer genoeg was het drie uur en tijd om de haven op te zoeken. Vorig jaar wisten we aan boord van de Pirate 17 haaien te vangen, vandaag een. De ene dag is de andere niet…. Hopelijk kunnen we volgend jaar weer de Noordzee op, dat verhoogd de vangkansen enorm. Binnenkort gaan we met de Pirate op de Westerschelde. Daar zit ook haai en wat tong!


Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten