woensdag 30 december 2015

Plat- en rondvis in de Europoort!Afgelopen twee jaar visten Matisse en ik veelvuldig op zeebaars in de Europoort. Bij nacht en ontij zijn we er te vinden om deze prachtige sportvis te slim af te zijn. Dat lukt ons prima en we leren de Europoort al redelijk goed kennen. Deze zomer rees de gedachte om het eens te proberen op plat- en rondvis. Het strandvissen hebben we al lang geleden afgezworen, altijd maar weer die zware poken met dito lood wat absoluut niet in verhouding staat met de vissen die je vangt. Nee, laat ons maar lekker dobberen op de zeebaars en dat afgewisseld met een aantal kunstaas-sessies en we zijn in onze nopjes…..

Her en der hoorde we al goede berichten uit de Europoort, mooie wijtingen en ferme scharren worden er gevangen. Wie de stekjes kent kan ook nog wat gul vangen en de steenbolken zitten overal, al maanden…. Via via kregen we een leuk stekje door, geen grote gullenstek, geen stek waar je emmers vol vangt, maar gewoon zoals het hoort, lekker vissen, lekker vangen en wat ons vooral aanspreekt: een lichte visserij! Dus, bus in en op naar de Europoort. Danny, een echte strandvisser, bleek ook wel zin te hebben om een avondje te vissen vanaf een kade.

Aangekomen bij de stek bleken we op een ruime kade te kunnen staan en onze bus lekker dichtbij te parkeren, niet dat we lui zijn, maar eens niet ver sjouwen is ook wel fijn. Dat gecombineerd met het geringe aantal vissers die deze stek bezoeken maakt het nog mooier.

Ondanks dat onze zware poken wel tegen de steun hebben gestaan om even de diepte, afstand en stroming te bepalen lagen deze snel terug in de bus. Hiervoor in de plaats kwam een heavy feeder, een 4000 molentje gevuld met 12/00 dyneema en loodjes van 60 a 70 gram. Ondanks dat we graag een visje eten staan we echt niet voor de pot te vissen, lekker bezig zijn vinden wij belangrijker. Om die reden vissen we dus ook maar met een hengel. Als onderlijn koos ik voor een staande lijn voorzien van zijlijntjes(26/00) met daar aan een haakje zes en twee rode kraaltjes. Matisse viste bijna hetzelfde en Danny vertrouwde op zijn plastic afhouders. De zagers bleken niet op voorraad te zijn  dus werd er enkel met zeepieren gevist.

Na het inwerpen duurde het niet lang voor Matisse zijn eerste vis binnen haalt, een bolkje die we die avond nog meer zouden vangen. Bij Danny en mij begon het iets later, maar ook wij begonnen te vangen. Vanaf dat moment bestond de avond uit, ingooien, wachten op een of meerdere aanbeten, inhalen, onthaken, beazen en weer van voor af aan…. Geregeld draaide we twee vissen tegelijk binnen, vooral wijting, bolk en schar. De scharren waren aardig dik, niet allemaal even groot, maar wel dik. De wijtingen waren dun, niet de moeite om mee te nemen, tenzij ze de haak hadden geslikt. Deze gaan door als aas voor onze vriend de snoek.

Hoewel we leuk vingen had ik toch het gevoel dat we meer aanbeten konden verzilveren, lege haken kwamen geregeld voor terwijl de aanbeten er wel gewoon waren. Na het proberen van diverse onderlijnen, veranderen van haakmaten, klein aas, veel aas, niets hielp. Met het laatste restje pieren besloot ik een wanhoopspoging te ondernemen. 150 gram ankerlood, het onderlijntje met de zijlijntjes en de lijn snaar strak met als gevolg een aardig kromme feeder. Binnen vijf minuten draaide ik de eerste triple van de avond naar binnen, de worp die er op volgde idem, weer een triple. Helaas waren het de laatste pieren en was het ook mooi geweest voor deze avond.

De “wanhoopspoging” zorgde er toch maar voor dat ik uiteindelijk drie vissen meer dan Matisse wist te vangen(heb je dat goed gelezen Matisse?). Allebei zijn we toch wel een beetje competitief en vangen we graag net wat meer of groter dan de ander, blijven we lekker scherp van…. Danny maakt het niets uit, hij wil scharren en kreeg scharren. Er zat wel wat minder vis in zijn emmer, maar vakkundig wist hij wel de scharren van de bodem te plukken.
Met 74 vissen in een uurtje of vier vissen en dat met maar een hengeltje hoor je ons niet mopperen….

Martijn.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten